Avui hem fet entrega del Catàleg de patrimoni cultural del Maresme al Consell comarcal. Després de mesos de feina el projecte és acabat.
El Catàleg és una eina de gestió que el Consell comarcal va encarregar a atcsig (web) amb la idea de poder disposar d'informació sobre el patrimoni cultural de la comarca. S'estructura en sis àmbits de catalogació, Patrimoni arquitectònic, Patrimoni arqueològic, Patrimoni artístic, Patrimoni immaterial, Patrimoni natural i Equipaments culturals i recull un total de 2.265 béns culturals.
El patrimoni arquitectònic el conformen edificis d'especial valor arquitectònic, per la seva antiguetat o disseny. S'hi troben des de castells i masies fortificades, fins a edificis modernistes o fàbriques noucentistes.
El patrimoni arqueològic són els jaciments arqueològics de la comarca, especialment rica en restes ibèriques i romanes.
El patrimoni artístic, el gran desconegut, el composen les obres d'art a l'abast del públic, a places, carrers, jardins, parcs, etc. Es tracta sobretot d'escultures i monuments.
El patrimoni immaterial el componen les entitats i esdeveniments culturals més importants de la comarca, des de les Santes de Mataró, fins a colles de gegants, sardanistes, etc.
El patrimoni natural el conformes tres tipus de béns diversos: els espais naturals protegits, els arbres monumentals o d'interès local i comarcal i els miradors del paisatge.
Els equipaments culturals són els centres de difusió cultural: teatres, sales d'exposició, museus, biblioteques...
Estic especialment satisfet de la xarxa de miradors del paisatge que hem creat des de zero. Consisteix en disset punts seleccionats, des dels que es pot albirar la pràctica totalitat del paisatge comarcal.
Recollint poble a poble aquells punts des d'on tradicionalment cadascú es mira el seu amb especial estima, hem dut a terme amb un sistema d'informació geogràfica una anàlisi de les conques visuals que ens ha permès destriar quins són els observatoris més interessants per conèixer el Maresme.
Burriac, el castell de Palafolls, el turó d'en Baldiri, el Montcabrer, el Montalt... formen part de la xarxa de miradors del paisatge que hem creat pel Consell Comarcal. El nostre desig seria ara, poder difondre des d'aquests miradors, de forma presencial o virtual, el valors del paisatge maresmenc.
Actualització 17/11/2009: Eus ací l'enllaç al bloc d'en Bernat Costas, Conseller Comarcal de l'àrea que ens va encarregar aquest projecte.
dilluns, 2 de novembre del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada