dimecres, 18 d’agost del 2010

Acumulant arguments per la independència

Aviat farà un any que vam assistir a la conferència de na Lisette Lapointe, diputada pel Partit Quebequès al seu Parlament. Exposà les característiques, èxits i reversos del seu procés encara inconclús. A partir dels arguments que esgrimí, vaig preguntar-li al final de la seva xerrada la respecte d'una qüestió sobre la que havia passat ràpidament: els arguments per la independència que esgrimeixen al Quebec.

La qüestió és que per a ells, la política ambiental de la seva (ara per ara) província, és molt més respectuosa amb el protocol de Kyoto que no pas les polítiques mediambientals federals, i per tant, els quebequesos han de suportar unes càrregues superiors per les elevades emissions de CO2 del conjunt canadenc.
Senyalava així la diputada, que als arguments identitaris i econòmics que nosaltres també presentem, ells hi afegeixen altres arguments com aquest de caràcter ambiental.

Durant un temps he estat reflexionant sobre els arguments que podem esgrimir per reclamar la independència, i convèncer els nostres conciutadans, a banda dels identitaris i econòmics que presentem habitualment. I no n'he trobat de realment convincents als ulls dels més reacis.

Però passat aquest any des del setembre del 2009, s'ha fet evident que s'imposa un nou element que serà clau en el nostre esdevenir nacional: l'esperit democràtic.

Els espanyols, mitjançant la seva hipòcrita transició, la seva constitució limitant, les prohibicions a les consultes populars, les retallades a l'estatut del 2006 i encara avui al recurs del defensor del pueblo contra la llei d'acollida  (veure notícia a Vilaweb) demostren sempre que poden la seva escassa capacitat d'enteniment democràtic.
Al contrari, els catalans ens mobilitzem cívicament organitzant, amb escassos mitjans, consultes populars, iniciatives legislatives i manifestacions multitudinàries com la del 10J. En tots aquests casos, demostracions de cultura democràtica, civisme, seny i desig de llibertat.

Serà aquest l'argument definitiu que ens avalarà, ací i enllà, per assolir la llibertat nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada