dimecres, 3 de novembre del 2010

Paisatges urbans: una d'elements d'infraestructures urbanes

El carrer del Pare Fidel Fita de Barcelona és un d'aquest carrers curts, estrets i costeruts propis dels barris dels turons de la ciutat. El pendent hi és tan pronunciat que per salvar-lo, s'hi han construït escales, enlloc dels més habituals vials i voreres per la circulació rodada.
Els laterals del carrer doncs, són escales, però el sector central és enjardinat, amb arbres i arbusts que ofereixen una mica d'oxigen, color i vida a les parets grises i inhòspites dels edificis que voregen el carrer.

No fa gaire mesos la part inferior de les escales abocava sobre un entrant del carrer Bertran, ocupat principalment per contenidors d'escombraries i quatre motos que aprofitaven l'espai sobrant per aparcar-hi. Enmig d'aquest desori hi recordo també unes caixes de comandaments elèctrics, de color ocre aproximadament.

Amb la reurbanització del carrer Bertran, d'altra banda poc ambiciosa al meu parer, aquest espai ha substituït els contenidors per les àmpliament distribuïdes cadires de ferro i fusta que es poden observar a la fotografia. L'aparcament de les motocicletes s'ha convertit en un ampli voral on aterren les escales, afavorint clarament el trànsit dels soferts vianants que han enfilen amunt i avall.

Però el que atreu més l'atenció és la substitució de les antigues caixes elèctriques per una nova versió estèticament millorada. Si us fixeu en la fotografia, podreu observar com sobre el frontal de la caixa, disposada en vertical, s'ha pres cura d'imprimir una imatge que es mimetitza prou encertadament amb el fons vegetal del jardí. Fins i tot des d'una certa perspectiva, el tronc de la imatge coincideix amb el tronc de l'arbre en segon pla.
Segurament deu ser casualitat, altrament, hauria estat millor encara fotografiar l'indret abans de la col·locació de la caixa i reproduir-hi la imatge en el mateix lloc. Però el resultat estètic és més que acceptable i la intenció molt lloable.

Actuacions en aquesta mateixa línia són molt interessants per la integració paisatgística dels elements d'infraestructures urbanes a gran escala i tot i que a cada cantonada es troben exemples d'impactes a millorar, és destacable que en aquest racó del Putxet s'hi pugui observar aquest exemple d'integració que mostra com els petits detalls poden millorar el paisatge urbà de les nostres ciutats.

Actualització: exactament el mateix model es pot veure per exemple a la cruïlla de l'avinguda del General Mitre i el carrer Ganduxer. Aquí però, els fons escènic no té res a veure amb la fotografia que pretén ocultar el quadre electric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada