divendres, 5 de novembre del 2010

Paisatges urbans: busco mitgeres ornamentades

Una mitgera ornamentada a la Ronda del Guinardó
La mitgera és la paret que separa els edificis de dues finques adjacents. Quan l'aliniació de façanes i l'alçada d'aquests edificis són homogenis, les mitgeres no són visibles des de l'exterior, però en moltes ocasions, un canvi urbanístic, una inicaciativa arquitectònica diferent, la demolició d'un edifici o altres circumstàncies, deixen aquestes mitgeres a la vista.

Sovint es deixen aquestes parets a la vista, a vegades mostrant les entranyes de l'edifici, la seva estructura o un celobert i parets de maons o recobriments aillants de color groguenc i aparença espumosa.


A voltes però, aquests espais visibles són recuperats i integrats en el paisatge urbà. Un plafó publicitari els oculta i rendabilitza d'alguna manera, una mà de pintura els torna més amables amb el seu entorn immediat i la mà d'un artista pot aportar un valor afegit al paisatge urbà de les ciutats. És el cas per exemple de les mitgeres del carrer València, entre Rambla de Catalunya i Balmes, que són el suport de dos poemes visuals de Joan Brossa i Josep Maria Junoy.

Si trobeu alguna paret mitgera integrada d'una o altra forma en el paisatge urbà que l'envolta, sigui amb una mà de pintura voluntariosa, amb un o altre disseny, o amb una valuosa obra d'art, agrairé que m'indiqueu la seva situació, i si m'envieu una fotografia, la penjaré en aquest bloc. Gràcies per la vostra col·laboració!


www.btvnoticies.cat

Aquest reportatge de BTV mostra algunes de les intervencions més reeixides a les mitgeres de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada