dijous, 10 de juny del 2010

Redueix el consum de paper: protegeix els boscos i retalla la despesa

Avui he dedicat una estona a calcular quants fulls de paper es poden estalviar reduint els marges i el cos de lletra de la plantilla per defecte del processador de textos.

He omplert 100 pàgines de text (via Lorem ipsum) amb els paràmetres de la plantilla original normal.dot del Microsoft Office i la plantilla del Writer d'OpenOffice, en format ott.

Ambdues plantilles utilitzen com a font per defecte Times New Roman 12 que encara certes persones utilitzen malgrat que les seves dimensions semblen exageradament grans (almenys pel meu gust).

La plantilla de Microsoft Word utilitza uns marges superiors i inferiors de 2,5 centímetres i uns marges a dreta i esquerra de 3 centímetres.

En canvi, la plantilla del Writer d'OppenOffice fa servir marges de 2 centímetres a la part superior, inferior, dreta i esquerra de la pàgina.

Els marges del Writer coincideixen amb els que prèviament havia estimat correctes per una presentació correcta dels documents que es puguin elaborar. Per tant, he fet les proves amb el Word i el Writer emprant aquests marges i la font Arial de cos 10.

El resultat d'aquest experiment és sorprenentment positiu: tan sols canviant la font per defecte del Writer, les 100 pàgines de text es converteixen en menys de 78, assolint un estalvi del 22% de paper. Per la seva banda, la modificació dels marges i la font per defecte del Word redueix el número de pàgines a una mica més de 65 pàgines, que implica fins a 34% d'estalvi de paper!

Que ningú es confongui, és evident que el Writer per defecte és millor tria que el Word, com a mínim en aquest aspecte i sense entrar en altres valoracions. Si a més, evites imprimir el que no és imprescindible i t'acostumes a fer servir pdf enlloc de paper (reciclat, no cal dir-ho), la jugada serà més rodona encara. ;)

Si voleu descarregar aquestes plantilles més ecològiques, podeu fer des dels següents enllaços:
Estalviar €s i col·laborar en la protecció del nostre entorn amb un simple gest. Si limites les impressions a les que són imprescindibles (sobre paper reciclat, és clar) i t'habitues a llegir PDFs enlloc de paper, contribuiràs a fer un planeta més sà. ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada